سفر به الموت
قلعه الموت
سفر به الموت
تعطيلات را به کجا سفر کنيم؟!
اين که سوال سختي نيست. ما به شما و همه آنهايي که در انتخاب محل سفر در شک و ترديد هستند توصيه ميکنيم که براي سفر، به منطقه الموت که تکهاي گمشده از بهشت بر روي زمين است سفر کنيد، تا لذت گردش در محيط بکر و زيباي طبيعت الموت، که کلکسيوني از آثار تاريخي، طبيعي و گردشگري را در خود دارد را تجربه نماييد.
براي رفتن به اين زيباکده، ما راهنماي شما ميشويم، پس با خواندن ادامه متن همراه ما باشيد تا از امکانات و نقاط ديدني منطقه آشنا شويد.
با توجه به اينكه الموت منطقهاي كوهستاني است و شبهاي خنكي دارد توصيه ميكنيم براي خودتان، خصوصاً بچهها لباس مناسب فصل به همراه داشته باشيد.
اگر مبدأ حركت پايتخت باشد، فاصله تهران تا قزوين 135 كيلو متر است. از ورودي قزوين به سمت شمال منطقه الموت شروع ميشود. جاده گردنهاي دارد كه بسيار زيبا و در بسياري از روزها هنگام صبح مهآلود است. در مسيري كه به سمت الموت حركت ميكنيد چند استراحتگاه وجود دارد كه ميتوانيد جهت استراحت و يا خوردن صبحانه يا ناهار در آنجا توقف كنيد. در طول مسير با تابلو بسياري از روستاهاي منطقه برميخوريد كه تكتك اين روستاها به نوبه خود زيبا و قشنگ هستند و مردماني مهربان و مهماننواز دارند. اولين روستايي كه از وسط آن رد ميشويد و پمپ بنزين هم دارد،روستاي رجاييدشت است كه تقريباً در مركز الموت پايين به مركزيت رازميان و الموت بالا به مركزيت معلمكلايه قرار دارد. فاصله رجاييدشت تا قزوين حدوداً50 كيلومتر است. وقتي وارد رجايي دشت مي شويد مسير شما به دو قسمت تقسيم ميشود. يكي به مسير الموت پايين و ديگري به سمت الموت بالا. در مسير الموت بالا پس از رد شدن از گردنهاي كوچك به روستاي گرمارود سفلي وچشمههاي زيباي معدن نمك و در ادامه به روستاي ديكين ميرسيد. در ابتداي روستا ديکين باز جاده دو قسمت ميشود يكي به سمت روستاي زرآباد كه درخت چنار خونبار در آن است و روستاهاي ديگر همجوار زرآباد ميرسيد. در ادامه مسير مستقيم به سمت الموت بالا پس از رد شدن از روستاي ديكين باز به يك دوراهي ميرسيد كه مسير فرعي منشعب از راه اصلي شما را به وسيله تابلوهاي راهنما به سمت درياچه زيباي اوانراهنمايي ميكند. اين درياچه با مناظر بسيار زيبا در حدود 7 كيلومتري رجاييدشت قرار دارد.
درياچه اوان
دریاچه زیبای اوان در فاصله حدود 70 کیلومتری استان قزوين و در روستای اوان كه حدود 4 كيلومتر از جاده اصلي فاصله دارد، قرار دارد.
این دریاچه حدود 7 هكتار مساحت دارد. منابع تأمين آب آن بيشتر از آب چشمههای زیرزمینی و كمي هم از آب بارانهاي فصلي تامین ميشود. به علت جوشش مدام چشمههاي آن آب درياچه هميشه صاف و زلال است. شنا كردن و صيدماهي در درياچه اكيداً ممنوع ميباشد چون چندين بار اتفاقات ناگواري براي شناگران اتفاق افتاده است. در پاییز، پرندگاني مانند قو، غازومرغابی در آن زيست ميكنند . در زمستان به علت سردي هواي منطقه روي درياچه يخ مي بندد .
بيشتر مواقع مشاهده شده كه گردشگران عزيز مازاد غذاي مصرفي و زبالهها را درمحيط درياچه ريختهاند كه باعث بوجود آمدن منظرهاي زشت شده است.
در ادامه جاده به سمت الموت بالا بعد از روستاي ديكين به روستايي كوچكي ميرسيد كه توسط 3 برادر آباد شده و خيلي زيباست و بعد به مركز بخش الموت بالا يعني معلم كلايه ميرسيد .
از مرکز بخش که رد شديد ميتوانيد به اندج، کوچنان و دگ برويد و از ديدن طبيعت زيباي اندج و اندجرود و کوچنان لذت ببريد.
با پشتسر گذاشتن روستاهاي شهرك، شريفآباد، محمودآباد و شترخان به دوراهي لامان ميرسيد كه تابلوهاي راهنما شما را به سمت قلعه الموت راهنمايي ميكنند.از روستاي شهرک به سمت جنوب که در واقع مسير راه قديم الموت و مسير عبوري جاده در دست احداث قزوين به شمال که بروي به روستاي زيباي باغدشت ميرسيد. روستايي که همه زيباييش را اسمش بيان ميکند (باغ+دشت). باغدشت و روستاهاي همجوارش پر از آثار تاريخي و گردشگري است.
در مسير انتخابي به سمت قلعه الموت يا همان قلعه حسنصباح پس از رد شدن از مزارع سرسبز و باغات گيلاس كه از دور قلعه را بانمايي بسيار زيبا و ديدني به شما نشان ميدهد به روستاي تاريخي گازرخان ميرسيد كه پذيراي مهمانان قلعه حسنصباح ميباشد.
قلعه الموت
قلعهی الموت در شمال شرقی روستای گازرخان به ارتفاع حدود ۲0۰۰ متري از سطح دريا قرار دارد. اطراف اين دژ را ازهر چهار طرف درههاي عميق فرا گرفته است و تنها راه ورود به قلعه پلههايي كه در قسمت شمالي قلعه درست شده است ميباشد. اين قلعه يكی از جاذبههای گردشگری منطقه محسوب میشود.حمدالله مستوفی دربارهی اين قلعه گفته است كه اين بنا توسط «داعی الحق حسن بن زيد الباقر» بنا شده است.حسن صباح در سال ۴۸۶ هجری قمری اين قلعه را تصرف كرد كه اكنون به نام قلعهی حسن صباح نيز ناميده میشود.
طول قلعه حدود 130 متر و عرض آن در نقاط مختلف بين 10 تا 40 متر متغير است. در قسمت جنوب قلعه، و در ارتفاع تقريباً بالاي آن حوض آبي وجود دارد كه اگر هر چه آب آن را برداشت كني باز پر آب ميشود ضمن اينكه هيچ وقت بر اثر بارندگيهاي فصلي آب حوضچه سرريز نميشود و هيچ وقت هم نميگندد. در كنار حوض و در روي صخره درخت انگور سرسبز و شادابي است كه اهالي محل معتقدند آن را حسن صباح كاشته است.
در پشت قلعه در قسمت شمالي و در پايين كوه هودكان كه در شمال قلعه الموت واقع شده است، آثار خرابههاي زيادي راميتوان مشاهده نمود كه نشان ميدهد اين خرابهها، بقاياي ساختمانهاي دوران گذشته در اين منطقه بوده است.نام اين مناطق ديلمانده ، اغوزبن ، خرازرو و زهيركلفي است.
اين قلعه در سال ۶۵۴ هجری قمری به تصرف هلاكوخان مغول درآمد و به آتش كشيده شد اما تا اوايل حكومت قاجار تقريباً سالم بود.
منطقه الموت داراي تنوع گياهي زيادي است. در بين انواع اين گياهان، گياهان دارويي زيادي وجود دارد. حسن صباح با جمعآوري گياهان دارويي توانسته بود دارو به ديگر شهرهاي كشور صادركند. به همين خاطر گروهي كه اين گياهان دارويي را به صورت علفهاي خشك صادر ميكردند حشاشين ميگفتند.(حشيش كلمه عربي است به معني علف خشك و حشاش اسم كساني بود كه كار خشك كردن علفها را به عهده داشتند).
روستاي گارزخان
كلمه گازرخان در لغت به معنی رخت شورخانه است. اين نام احتمالاً پس از تصرف مغولان بر اين روستا گذشته شده است. چون كه به علت وجود چشمههاي متعدد آب در اطراف روستا امكان شست وشوي لباس وجود داشت و عدهاي به عنوان گازر(رخت شور) لباسهاي بقيه افراد را ميشستند.
گازرخان كه قلعه الموت در آن است در حدود 95 كيلومتري قزوين واقع شده است. اين روستا با مردماني بسيار مهربان و مهماننواز هميشه پذيراي گردشگران داخلي و خارجي ميباشند. محصولات روستا انواع لبنيات وغذاهاي محلي ، صنايع دستي ، انواع ميوهجات تازه و خشك شده فصلي ميباشد. اكثر مردم باغدار هستند بيشتر درآمد روستا از طريق فروش گيلاس است. جمعيت روستا به علت مهاجر بودن هميشه در حال نوسان است. در اواخر بهار و تابستان بيشترين جمعيت را دارد.
هنگاميكه از وسط روستاي گازرخان به سمت قلعه حركت مي كنيد به پايگاه ميراث فرهنگي در نزديكي پاركينگ ماشينها ميرسيد كه انواع صنايع دستي منطقه در آنجا در معرض ديد شما قرار ميگيرد. بعد از پارك ماشين و كمي پياده روي به يال پشت قلعه ميرسيد كه چشم انداز بسيار زيباي مناظر اطراف (خصوصاً در فصل بهار) شما را مسحور خود ميكند.
هنگاميكه در بالاي قلعه هستيد به علت ارتفاع زياد قلعه، تمام مناظر از جمله كل روستاي گازرخان و باغات و درههاي عميق اطراف قلعه را براحتي ميتوانيد ببنيد و لذت ببريد.
در پايين قلعه جاده ادامه دارد. ادامه جاده به باغات روستاهاي توان و خشكچال ختم ميشود. از بعد از روستاي خشكچال راه مالرويي است كه پس از رد شدن از كوهها و مراتع سرسبز و واقعاً زيباي مشترك بين الموت و تنكابن به جنگلهاي دوهزار در تنكابن ميرسيد. اين مسير كاملاً بكر است و انواع جانواران وحشي نظير بز كوهي، كبك، روباه،خرس قهوهاي، گرگ و … در آن زيست ميكنند.
از دوراهي لامان به سمت مسير مستقيم جاده بعد از پشت سر گذاشتن روستاي لامان باز به مسير انحرافي به سمت روستاهاي هرانك، آتان ، كلايه و هنيز برميخوريم كه بسيار ديدني هستند. اين روستاها بيشتر شبيه به ماسوله در استان گيلان هستند. خانهها در دامن كوه به شكل پلهاي ساخته شدهاند، و منظره بسيار زيبا و بكري را به نمايش گذاشته اند.
در مسير اصلي پس از گذشتن از روستاهاي مدان، خوبان، زوارك، گرمارود و روستاهاي ديگر، مسير جاده آسفالته كه آخرش به گرمارود ختم ميشود تمام شده، ولي جاده خاكي ادامه دارد و در انشعابات خود روستاهاي زيباي زيادي را پوشش ميدهد. در ادامه مسير با جاده خاكي كه منطقه را از بن بست خارج كرده و از دل كوهستاني بكر با مناظر چشمنواز عبور ميكند به روستاي زيباي پيجه بن كه در دامنه كوه است ميرسيم. منطقه زمستان تقريباً سختي دارد. راهداري منطقه قزوين – الموت هميشه در همه فصلها بطور امداد جادهاي در منطقه هست.
روستاي پيجهبن به دليل موقعيت كوهستاني و ارتفاع آن بسيار زيباست و داراي چشمه سارهاي قشنگ و مزرعههاي طبيعي بسيار ديدني ميباشد بعد از پيجهبن و جاده قشنگش به آبشاري كه از كوههاي اطراف روستا جاري است و كمي از جاده دور است برميخوريم، در ادامه به كاروانسراي پيجهبن ميرسيم كه با بازسازي از سوي ميراث فرهنگي محلي است براي پناه مسافران جادهاي.
آثار تاريخي الموت
– دژ لمبسر در الموت پايينو در روستاي رازمیان كه در فاصله 22 کیلومتری از رجائی دشت است (فاصله رجايي دشت تاقزوين حدود 55) كيلومتر ميباشد
–امامزاده علی اصغر و درخت خونبار روستاي زرآباد به فاصله حدود 68 کیلومتری قزوين
–دریاچه اوان به فاصله 70 کیلومتری قزوين در مسير جاده اصلی الموت
–دژ شمس کلایه به فاصله 2 کیلومتری در شمال مركزبخش الموت بالا (معلم کلایه(
– غارهای طبیعی دره اندج رود با طبيعت زيبا و بكر
–قلعه حسن صباح به فاصله 30 کیلومتری از معلم کلایه
–امامزاده سپهسالار در روستاي خشکچال
– روستاهای پلکانی آتان، كلايه و هنيز به فاصله 37 کیلومتری از معلم کلایه .
–قلعه نویزر درگرمارود
–آبشارگلالک درروستاي پيجهبن درمسیر جاده الموت به شمال (اين جاده فعلاً خاكي مي باشد(.
–کاروانسرای پیچهبن در مسير جاده خاكي الموت به شمال در 60 كيلو متري معلم كلايه
–شیرکوه درمنطقه دوآب به فاصله 20 کیلومتری از معلم کلایه.
–كوهها و ارتفاعات منطقه مانند هودکان – شاتان – البرز – سیالان – خشچال – تخت سليمان
هزينه سفر
اگر مبدا حركت شما تهران و مقصد شما قلعه الموت باشد بعد از مسير بزرگراه تهران – قزوين كه 135 كيلومتر ميباشد وارد مسير كوهستاني الموت ميشويد كه تاقلعه الموت حدود 95 كيلومتر است يعني شما مسافتي حدود 230كيلومتر را جهت سفر به سمت قلعه الموت طي ميكنيد. رفت و برگشت اين مسير حدود 500 كيلومتر است كه ميتوان با يك بار پر كردن باك بنزين ماشين آن را طي نمود. در بين راه استراحتگاههايي نيز وجود دارد كه ميتوانيد جهت خوردن چاي،صبحانه ويا ناهار در آنها توقف كنيد. مغازهها و سوپرماركت قيمت مواد غذاييشان مصوب است. اسكان در خانهمعلم و سوييتهاي ديگر شبي 35 هزار تومان و در خانههاي ويلايي محلي شبي 60 تا 100 هزار تومان مي باشد كه بستگي به مكان و امكانات آنها قيمتها متفاوت است. غذا نيز در اكثر سوييتها و غذاخوريها با رعايت كامل اصول بهداشتي موجود ميباشد. اگر در روزهاي غير تعطيل به الموت سفر كنيد ترافيك كمتري داريد، ضمن اينكه سفري با كميت و كيفيت بيشتري خواهيد داشت.
توصيه ايمني
منطقه الموت به علت كوهستاني بودن شبهاي سردي دارد، لذا حتماً لباس گرم همراه داشته باشيد.
به علت گردنهاي بودن جاده حتماً توصيه ميشود در سراشيبي جاده با دنده سنگين حركت كنيد، چون تا انتهاي شيب جاده مشكل داغ شدن لنت ترمز نداشته باشيد.
قبل از حركت ماشين خود را حتماً سرويس كنيد تا با مشكل نقص فني روبرو نشويد.
بعد از قزوين در فاصله 55 كيلومتر در روستاي رجاييدشت پمپ بنزين است و در ادامه در فاصله 15 كيلومتري در معلمكلايه دو باره پمپ بنزين ميباشد، اما شما بعد از شهرمحمديه در بزرگراه تهران – قزوين باك ماشينتان را پر كنيد، چون گاهاً اتفاق افتاده كه به علت جمعيت زياد پمپهاي منطقه بنزين نداشتهاند.
در معلمكلايه بانك ، داروخانه و درمانگاه هست،اگر نياز پيدا كرديد مشكلاتان مرتفع خواهد شد. در اكثر روستاها خانهبهداشت وجود دارد.
اگر مشكل حساسيت فصلي داريد حتماً داروهاي لازم را با خود همراه داشته باشيد.
چندتا عکس از منطقه زيباي الموت را برايتان از سايتهاي گوناگون پست کردهام تا گوشهاي از اين منطقه قشنگ را در قالب عکس ببيند و لذت ببريد. اين را هم خدمت شما عرض کنم که الموت همه اش همين مطلب کوتاه نيست. جاهاي خيلي خيلي قشنگتر از اين مناطق در الموت است که بنده از وصف آنها عاجزم لذا توصيه ميشود حتماً به الموت برويد و حتماً از اهالي منطقه آدرس جاهاي ديدني منطقه را بپرسيد. از همه اهالي نقاط ديگر الموت همه عذر ميخواهم که نتوانستم از آن مناطق عکس و مطلب چاپ کنم. البته اين پروژه ادامه دارد و به مرور سعي ميکنم که بقيه الموت را معرفي کنم.
روستاهاي زيباي الموت عبارتند: آتان، آفتابدر، آکوجان، آوه، آيين بالا و پايين، ازگنين بالا و پايين، امين آباد، اندج، اوان، اوانک، اويرک، ايلان، بالاروچ، بهرام آباد، باغکلايه، باغدشت، باغستان، پايين روچ، پيج بن، جولادک، خشکچال، زرشک، رشگين، زوارک، زرآباد، سيميار، سپوهين، شورستان، طاله، چوسر، کلان، کلمين، کشاباد، کوشک، کارندچال، کاکوهستان،گازرخان، گرمارود، ميزوج، ميلک، ملاکلايه، توان، ورتوان، وناش، ورک، وشته، هلارود، هير و ويار، رازميان، هريف، مرگ، نرميلات، کوچنان، شهرک، شترخان، مندوا، دهک، دينهکوه، هنيز، کلايه، دگ، کلايه، اسبمرد، ملاکلايه، سينکلايه،رجايي دشت، درچاک، سفرين،خوبان، ديکين، فشک، لامان، شريف آباد، آمشک و روستاهاي ديگري که بنده نامشان را بلد نيستم . اگر مي دانيد بگوييد تا در اين ليست نام آنها را نيز اضافه کنيم.
سلام ممنون از اطلاعات خوبتون فقط یه سوال جایی برای اقامت و شب ماندن در منطقه الموت هست ؟؟ ممنونم
سلام و تحیات الهی .
مطالب وزین و کارای این سایت حقیقتا” موجب گردید مرجع سفر ما به منطقه الموت شود . جدا” تسکر میکنم . همواره رب جلیل یارتان .
عالي بود
ممنون
ميخوام بدونم ايا مسير مناسبي از قزوين به گيلان وجود داره كه بعضي وقتها به جاي اتوبان قزوين رشت از اونجا بريم؟
مثلا مسير قزوين كليشم ديلمان مناسبه؟
يا مسيري از قزوين به رودسر وجود داره؟
سلام از مسیر قزوین-رازمیان- هیر-سپارده-اشکورات به رودسر خواهید رسید.قزوین تا رودسر از مسیر الموت ۱۵۰ کیلومتر ۲۵ کیلومتر خاکی داره
همیه مسیرهایی که گفتین خاکی هستند
ممنون اطلاعات خوبی دادید
ممنون از اطلاعات جامع شما
منطقه الموت, جای بسیار زیبا و خوش آب و هوایی است.
قلعه الموت و لمبسر, تاریخی قدیمی از این دیار را نشان می دهد.
منطقه ای است که ارزش بارها دیدن دارد.